sreda, 10. marec 2010

Vzgoja paradižnika na kratko

Čas setve:
Odvisen je od lokacije oz. tega, kje boste pridelovali paradižnik. Obalčani in lastniki rastlinjakov bodo tako sejali prej, saj bodo sadike prej posadili na stalno mesto. Običajno sejemo 15.-20.3., lahko pa tudi že začetek marca, vendar morate paziti, da se vam sadike ne "pretegnejo", saj bodo dlje časa noter. Načeloma velja pravilo, da se seje okrog 8 tednov pred sajenjem na stalno mesto na gredo.
Semena naj kalijo na sobni temperaturi (recimo v dnevni sobi, na okenski polici zraven radiatorja) okrog 20-22°C, nikakor pa jih ne dajte v mrzel, neogrevan prostor, saj vam ne bodo skalila.

Lončki:
Posejemo jih lahko v različne lončke – jogurtove, posode od sladoleda... (ne pozabite narediti lukenj – zvrtamo z vrtalnikom ali pa segrejemo na ognju/plinu večji žebelj in prebodemo dno). Sama najraje recikliram lončke, v katerih kupimo rožice in sadike. Rabljene lončke dobro operemo in razkužimo (varekina (1:10), domestos ipd., saj vsebujejo natrijev hipoklorit, ki ubije glivice, bakterije...), saj lahko naše sadike fašejo kakšno neprijetno bolezen, česar pa res ne želimo, glede na ves vložen trud in velika pričakovanja.

Zemlja:
Kupujte boljšo zemljo (ne tiste iz Spara ipd.), ker je pri vzgoji zelo pomemben faktor. Slaba zemlja – slabe sadike s slabimi koreninicami, počasna rast; dobra zemlja – lepe, močne in zdrave sadike. Zemlja naj bo primerna za pikiranje zelenjava (npr. Compo) in naj ne bo gnojena (prehitevanje rasti).

Setev:
Lonček napolnimo do približno 2/3 z zemljo, na katero položimo željeno količino semen (glede na velikost lončka in željene količine sadik – posejemo vedno več semen). Lahko tudi bolj "nagužvamo", saj bomo itak potem presadili (pikirali). Pokrijemo s približno 1cm plastjo zemlje. Zalijemo, vendar ne preveč (voda mora lepo odteči) in postavimo na podstavek – lahko kakšen star pladenj, podstavek od posod za rože ipd.

Označevanje:
Pripravimo si tablice za označevanje – lahko jih kupimo v semenskih trgovinah ali v Obiju, Eurogardnu (ugodne), ali pa jih naredimo sami – razrežemo kakšno plastično vedro ali drugo plastiko, na katero se zlahka piše (vodoodporni flomaster) in ne razpade hitro (tanki lončki za pijačo niso primerni). Če bomo sejali v jogurtove in podobne lončke, lahko na začetku napišemo ime sorte kar na lonček in bomo kasneje pripravili tablice.

Zalivanje:
Vedno zalivamo toliko, da je zemlja vlažna in ne "napita" z vodo. Če je zemlja premokra, lahko semena zgnijejo. V suhi zemlji pa ne bodo mogla kalit. Zalivamo vedno po potrebi, voda pa mora vsa odteči – če bo na podstavku, na katerem so lončki, veliko preveč "lužic", je to znak, da smo zalili preveč. Osušite podstavek. Ne zalivamo po rastlinah.

Kaljenje:
Semena bodo ob primerni vlažnosti in dovolj visokih temperaturah skalila v nekaj dneh (ni nič nenavadnega, če bodo nekatera semena skalila kasneje – zamudniki). Poskrbimo, da bo zemlja vlažna, dokler niso vsi zunaj (oziroma željeno število).
Sejančke dnevno obračamo, saj se upogibajo k viru svetlobe. Tako preprečimo pretegnjenost sadik.

Če vam pri določeni sort ni skalila niti ena rastlina, pri drugih pa ja, je možno, da so semena tiste sorte slaba, zato čim prej ponovno posejemo več ali kar vsa semena tiste sorte (meni pa prosim javite, kaj vam ni skalilo oz. je slabo kalilo... vam bom poslala kaj drugega).
Če vam ne skali nič od nič, sigurno delate kaj narobe (prenizka temperatura, premokra ali presuha zemlja...) in mi čim prej pišite.

Pikiranje:
Ko sejančki naredijo prve liste (približno po 14 dneh), jih prepikiramo – presadimo. Tisti prejšnji listi so klični listi. Nove prepoznamo po drugačni obliki. Pri pikiranju pazimo, ko delamo s krhkimi sejančki, saj jih lahko poškodujemo. Zemlja naj bo bolj suha, saj je mokra zemlja težja in hitreje poškodujemo sejančke. Lonček malo stisnemo in nežno damo ven sejance skupaj z zemljo. Razrahljamo zemljo in ločimo sejance skupaj z zemljo, kolikor se to pač da. Če ima kakšen sejanec posebej dolgo glavno koreninico, jo skrajšamo (odščipnemo z nohti) približno do dolžine ostalih korenin. Na ta način bo sadika razvila močnejši koreninski sistem.
Pripravimo nove lončke (če kupujete, nabavite številko 10). Pokrijemo dno z zemljo (kakšen cm, odvisno od velikosti sejancev in posode). Sejancu razrahljamo koreninsko grudo in ga položimo v lonček (držimo ga čim bolj proti dnu, kjer je močnejši) in zasujemo z zemljo skoraj do kličnih listov (kakšen cm manj). V lončku naj bo po 1 sadika, ali pa več, če imamo večje lončke. Nežno zalijemo (spet ne preveč, saj lahko pikiranci zgnijejo). Nato zalivamo po potrebi in nikakor ne preveč (vlažna zemlja vs. mokra zemlja), predvsem pa ne po rastlinah, saj bomo sigurno staknili kakšno bolezen. Med zalivanji obvezno pustimo, da se zemlja osuši (odstopi od lončka) – listi ne smejo oveneti. Tako se rastlina pripravi na sušo.

Pikiranci naj bodo še kakšen teden v toplem prostoru, nato pa jih prestavimo v bolj hladen prostor (15°C), kjer imajo dovolj oz. čim več sonca. Če jih bomo pustili v toplem prostoru, se bodo pretegnili. Redno jih obračamo (pretegnjenost).

Špricanje:
Pikirance po kakšnem tednu od pikiranja že lahko špricamo z bio škropivi:
mleko: zmešamo ½ polnomastnega mleka in ½ zeliščnega čaja (porabimo stare zaloge), zmešamo in dobro pošpricamo ("okopamo") rastlino. Laktoza deluje kot zaščitni sloj in preprečuje nastanek bolezni. Priporočam. Ponavljamo tedensko, tudi kasneje, ko so sadike že zunaj na gredi (odlična preventiva, saj zaradi muhastega vremena (vroče in veliko dežja) hitro staknemo kakšno bolezen). Kasneje seveda špricamo manj oz. lahko tudi nič, če je lepo vreme.
Bio sodino (glej spodaj)

Utrjevanje:
Ko se aprila dnevi otoplijo (>18°C), lahko čez dan damo sadike na prosto, da se učvrstijo - stebla morajo namreč postati čim bolj močna, da bodo lažje nostila plodove – lahko se namreč zlomijo (teža, veter). Listi bodo bolj temno zeleni, če bodo imeli dovolj svetlobe. Ne izpostavljajte mladih sadik, ki še niso prilagojene, močnemu soncu, saj jih bo ožgalo (listni ožig). Ko jih dajamo ven, pazimo na veter in dež – če niso prilagojene (še nežne), jih bo zlomilo (zavetje). Nežen vetrič je zelo idealen za utrjevanje, sicer pa vse delamo postopoma. Če vam bo veter zlomil kakšno sadiko, jo lahko še rešimo – odrežemo jo na mestu, kjer se je zlomila. Porežemo skoraj vse liste, pustimo le tiste na vrhu, in jo čim globlje damo v zemljo (v lonček). Zemlja naj bo vlažna. Čez čas bo rastlina naredila korenine in bo primerljiva z ostalimi sadikami.
Ko se še bolj otopli, lahko pustimo sadike zunaj tudi ponoči (v zavetju). Minimalno naj bo to 1 teden preden jih nameravamo posaditi na gredo. Sedaj je tudi čas, da jih pošpricamo z bakrenim pripravkom (npr. Cuprablau, Agrostemin), če to želimo (vedno špricamo v zgodnjih jutranjih urah).

Sajenje:
Sejemo okrog 1.5. (+/- 14 dni), ko mine nevarnost slane (odvisno tudi od leta, zato malo spremljajte forume, kdaj bodo ostali sadili), na čim bolj sončno mesto – paradižniki potrebujejo SONCE. V senci bodo slabo rasli in boste obrali zelo malo paradižnikov, ki bodo zelo majhni. Sonce naj bo na dosegu cel dan (meni npr. hela hiša popoldne senco na vrtu, zato sem paradižnike preselila na njivo, na vrtu pa gojim drugo zelenjavo – solatnice, zelišča ipd.).
Nekaj dni pred sajenjem potrgamo klične liste in še nekaj ostalih višje, da lahko sadiko na gredi (oz. v posodi – za tiste, ki boste gojili v posodah) zakopljemo globlje (razrahljamo koreninsko grudo). Tega ne delamo tik pred sajenjem (bolezni). Listi posejane sadike naj se ne dotikajo tal (bolezni).
Sadimo ob kole – po 1 ali 2 sadiki (jaz sadim 2 in se dobro obnese – kol je med sadikama). Koli so lahko iz različnih materialov:
"kanele", ki jih dobimo na obali (trsje)
bambusove kanele (so že "luksuz", ker ne rastejo ravno na vsakem koraku, kot običajne kanele)
leskovi ali drugi koli – kar vam pač pride pod roko (spomladansko zatiranje razraslega grmovja na posesti)
plastični iz trgovine (izbire je kar precej)

Sadike takoj zvežemo – najraje z rafijo, ker je naravna in jo lahko jeseni pustimo tam.

Razdalja: med koli 50-70cm, med vrstami 100cm. Listi sosednjih rastlin se ne smejo tikati (izjema: tisti 2 sadiki, ki jih sadimo skupaj ob kol) – povečana zračnost in manjša možnost nastanka/prenašanja bolezni.

Če imamo determinantne sorte, ne potrebujejo opore. Posadimo jih bolj na daleč (100cm) in takoj naokoli obložimo s slamo, senom ipd.
Če ne živite na krasu, kjer imamo veliko kalcija, lahko pri sajenju v luknjo (preden damo sadiko) dodate jušno žlico zdrobljenih jajčnih lupin (spravljamo že zdej – operemo in osušimo) ali mletega dolomita.

Še en recept za bio škropivo, ki ga lahko redno uporabljamo kot preventivo.

Bio sodin fungicid

Za ta vsesplošni fungicid potrebujemo;
- 4,56 litra vode (zaokrožimo na pet)
- 1 jušno žlico sode bikarbone (ne polna žlica, temveč zravnana)
- 2 in pol jušne žlice kateregakoli rastlinskega olja.

Zgoraj našteto dobro premešamo, nato v to mešanico dodamo še pol jušne žlice naribanega navadnega otroškga mila (to je tisto brez dodatkov, ki se dobi v lekarni ali drogeriji). Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v škropilko. Škropivo je pripravljeno.
Med škropljenjem redno stresamo škropilko, da se sestavine med seboj ne bi ločile. Rastlino temeljito poškropimo z zgornje in spodnje strani listov, poškropimo pa tudi tla pod (okuženo) rastlino. Postopek ponavljamo na vsakih sedem dni.

Ta fungicid uporabljamo za zatiranje antraknoze (Collectotrichum spp.), zgodnje oblike paradižnikove plesni (Alternaria solani), paradižnikove plesni (Phytophthora infestans) in pegavosti (Septoria lycopersici in Pseudocercospora fuligena Syn. Cercospora fuligena) ter tudi sive plesni - pepelovke (Leveillula taurica/Oidiopsis taurica).

Zastiranje:
Okrog sadike lahko daste zastirko iz pokošene trave ipd. Tako boste imeli manj težav s plevelom, zadržalo bo pa tudi nekaj vlage v času suše. Vendar je potrebno okrog rastline vsake toliko malo razrahljat zemljo – kisik koreninam. Lahko si omislite tudi folijo, v katero naredite luknje in posadite sadiko. Ali pa jo potegnemo na vsaki strani vrste (levo in desno od sadike, čim bolj skupaj). Folija zadržuje vodo, kjer ni veliko padavin, po drugi strani pa se korenine ob močni vročini lahko skuhajo in rastlina umre.

Oskrba:
Ko sadika na gredi raste, jo redno privezujemo (da se ne zlomi vrh) in obtrgujemo stranske poganjke – zalistnike. Nad vsakim listom namreč zraste zalistnik ("novo steblo"). Če bi jih pustili, bi imeli pravo goščavo. Če nam je recimo ob kolu, kjer smo imeli 2 sadiki, ena umrla, lahko pustimo drugi sadiki rasti en (ali 2 ali več) zalistnikov in jih pri primerni velikosti privežemo ob kol. Češnjevim paradižnikom lahko npr. pustimo 4 stebla.

Obtrgujemo lahko tudi determinantne sorte, le da njim pustimo več stebel (recimo 4). Načeloma pa se jih ne obtrguje, saj tako zmanjšamo produkt. Obložimo jih s slamo, če smo jih ob sajenju premalo obložili. Plodovi naj bodo na slami in ne na zemlji. Če jih gojite v loncu, je to brezpredmetno.

Zalivanje:
Ko posadimo sadike, jih takoj zalijemo in še kakšna 2 tedna skrbimo, da so redno zaliti. Kasneje jih zalivamo bolj poredkoma, saj paradižnik ne rabi veliko vode. Nikoli ne zalivamo po rastlinah.
Paradižnik ne mara dolgotrajnega poletnega dežja (ko pada več dni zapored, temperature pa so visoke in je zelo soparno) – to so idealne razmere za nastanek bolezni. Zato preventivno špricamo z našimi bio pripravki. Mogoče bomo morali poseči tudi po kakšnih močnejših fungicidih (posvetujte se v prodajalni).

Gnojenje:
Zemljo na gredi pognojimo kot običajno (ne pretiravat), najboljši je hlevski gnoj, če ga lahko kje dobite, ali kompost. Kasneje ni potrebno dognojevat.

Če gojite v posodah, zmešajte malo kupljene zemlje(Compo Sana, Asef) in malo zemlje, ki jo dobite v naravi (navadna zemlja)– le ta je težja in bolje drži vodo, kot tista kupljena. Konec koncev lahko sadite tudi samo v navadno zemljo, ampak bi bilo dobro, da bi bila vsaj malo pognojena (kompost, mineralno gnojilo npr. Osmocote).

Če se vam zdi, da ima vaša rastlina kakšno bolezen, jo poslikajte in mi pošljite slike, lahko pa tudi pogledate na forumih (povezave spodaj).

Toča:
Proti toči lahko namestimo posebno mrežo, ki jo prodajajo v trgovinah za vrt. Če imamo veliko rastlin, z njo pokrijemo le naše favorite. Sicer pa si paradižniki po toči lepo opomorejo, če le ta ni zelo huda.

Spravilo semen:
Vzamemo lepe predstavnike določene sorte, prerežemo paradižnike na pol in stisnemo semena s sokom v lonček (jaz uporabljam jogurtove). Če ni dovolj tekočine, dolijemo malo vode, da niso semena na suhem. Lončke postavimo nekam, kjer nas ne bodo "motili". Semena bodo začela fermentirati. Fermentacija odpravi bakterije in povečuje kaljivost. Poleti je toplo, zato je po mojih izkušnjah dovolj, da jih postimo fermentirati 1 dan (hladnejše – 3 dni). Semena po 1 dnevu izperemo v gostem situ pod tekočo vodo. Nato jih postavimo ali na krožnik (keramičen, plastičen) ali na papir (jaz porabim reklame), kjer se bodo sušila. Sušimo jih dober teden (lahko tudi več) – ne sušimo na radiatorju, saj je prevroč in bi jih skuhal. Sicer pa poleti ne delajo radiatorji. Suha semena spravimo v papirnate vrečke (ne pozabite označiti (že prej) imena sorte, saj hitro pomešamo). Če jih nameravamo spraviti v plastične zip vrečke, jih sušimo še kakšen teden več, saj morajo biti semena res suha, drugače splesnijo.

Uporabne povezave:
http://www.rastline.com
http://rastline.mojforum.si

26 komentarjev:

  1. Če ti tale bio sodin fungicid res pomaga proti krompirjevi plesni potem ti čestitam.
    Kot bi s kamilicami zdravili raka, pa lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ti si rak na cloveski druzbi pa lep pozdrav

      Izbriši
    2. Da pa tudi pri vzgoji paradižnikov zasledimo takšne nesramne komentarje, si pa človek res ne bi mislil. Ali smo sploh še kulturna družba? Po zgoraj sodečem, ne!

      Izbriši
  2. Glede na to, kako nizka je stopnja ozdravljivosti raka s konvencionalnimi zdravili, čeprav obstajajo zelo učinkovite naravne metode (ki jih ravno tako izvajajo zdravniki, le da jih ne financira farmacevtska industrija)že iz dvajsetih let, potem je odgovor jasen.
    http://www.gerson.org/

    OdgovoriIzbriši
  3. Spoštovana ga. Marjeta,
    ker vidim, da ste paradižnikova dobra vila, vas prosim za nasvet. Letos prvič vrtnarim, moji paradižniki so skalili iz semen, kar krepka stebelca, posadila sem jih na pol-sončno, nič gnojeno gredico, a so po mesecu dni še vedno šibki, temno zeleni, uvelega izgleda. Verjetno jim ta obilen dež ne pomaga kaj dosti. Naj kaj pognojim? S čim?
    Prosim, svetujete...
    Hvala in velik pozdrav,
    Manica

    OdgovoriIzbriši
  4. Paradižniki rabijo čim več sonca, zato v pol sončni legi ne bodo dobro uspevali, razen če ste iz Obale. Gnojenje načeloma nima bistvenega vpliva na rast, sonce je ta glavno. Vreme seveda ne pomaga, vendar upam, da bo kmalu prišla vročina, z njo pa boljša rast. Naslednje leto paradižnikom namenite čim bolj sončno lego - opazili boste očitno razliko, saj bodo rastline večje, bolj bujne, prej bodo dozoreli prvi plodovi in tudi produktivnost bo večja. Včasih sem paradižnike gojila na vrtu, vendar je hiša delala preveč sence - odkar jih imam na njivi je čisto druga zgodba.
    Jaz gnojim z živalskim gnojem, tako da se na "kupljena" gnojila ne spoznam najbolje. Spomnim se, da obstaja prav neko gnojilo za paradižnike, tako da lahko poskusite s tem. Lahko gnojite tudi foliarno s tako imenovanim "kompostnim čajem" ali "čajem iz alg kelp". Vpišite v iskalnik compost tea in vam bo našlo nekaj receptov. Vso srečo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga ga. Marjeta
    Najlepša hvala za hiter in poučen nasvet!
    Vse dobro vam želim.
    Sončen pozdrav,
    Manica

    OdgovoriIzbriši
  6. Lep pozdrav ga.Marjeta

    Potrebujem nasvet za sajenje paradižnikov na severu primorske(Kobarid),kjer je ponoči močna rosa.
    Sovaščane sem videl da jih ponoči pokrivajo z najlonom,da bi jih obvarovali rose in bi jih jutranje sonce ne ožgalo.Zanima me ali bi delovalo da jih posadim na tak predel kjer je senca cca do 9.30 zjutraj,da se listi osušijo preden na njih posije sonce,nato pa imajo sonca cca 9 ur.

    V pričakovanju vašega odgovora se vam že v naprej zahvaljujem

    OdgovoriIzbriši
  7. Lep pozdrav! Hvala lepa za te čudovite nasvete..
    Mene pa zanima, če bi katera imela kakšno seme domačega paradižnika in paprike? Bi bila zelo vesela...:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Agrostemin uvrščate med bakrove pripravke, to me preseneča, prosim za obrazložitev. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  9. POsadil sem dve sadiki paradižnika v lonec na balkonu. Oba sta zrasla zelo v višino, brez zalistnikov, višina je zdaj že 2 m vendar je na enem samo en plod na drugem pa nič. Oba sta zelo zdrava videti? kaj je narobe.??

    OdgovoriIzbriši
  10. Dober dan vsem !!!
    Moje ime je gospa Nedzla Kerso in danes govorim kot ena najsrečnejših oseb na svetu in povem, da je posojilodajalec rešil mojo družino pred najinimi slabimi razmerami, njegovo ime bom povedal svetu in z velikim veseljem rečem, da moja družina se je za vedno vrnila, ker sem potreboval posojilo v višini 50.000 eurov, da sem lahko začel svoje življenje, saj sem bila ena mati samohranilka s 5 otroki in zdi se, da se svet zanaša na mene, ko sem poskušal dobiti posojilo. Od bank in spletnih bank so mi zavrnili posojila, dejal, da je moj dohodek nizek in nimam zavarovanja za posojilo, zato grem po spletu iskat posojilo, ko sem naletel na lažne posojilodajalce, ki ves moj denar zahtevajo s sladkimi besedami.

    Dokler nisem videla objave mame gospe Marije s spletnega dnevnika in se ne strinjam z njo, mi je dala vse pogoje in sem se strinjala, presenetila pa me je s posojilom, ki spremeni moje življenje in mojo družino, in sprva sem pomislila to ne bi bilo mogoče zaradi mojih preteklih izkušenj in lažnih obljub, a na moje presenečenje sem prejel posojilo v višini 50.000 evrov in vsem, ki resnično potrebujejo posojilo, bi svetoval, naj se obrnejo na gospo Marijo Aleksander, žensko njene besede, podjetje mati mati dobro poznan z naslovom spletnega mesta podjetja in za lažne posojilodajalce, ki nimajo naslova spletnega mesta, se lahko obrnete na mati Marijo po e-pošti: (mariaalexander818@gmail.com), ker je najbolj razumevajoč in prijazen posojilodajalec. kdor želi posojilo ali kako pridobiti izvirno posojilo, naj se obrne na njen Via.


    e-pošta: (mariaalexander818@gmail.com)
    whatsapp: (+1 651-243-8090) Viber; (+1 651-243-8090)

    Za več informacij se lahko obrnete na Nedzla Kerso (nedzlakerso@gmail.com)

    Hvala vsem

    OdgovoriIzbriši
  11. Zdravo vsi ,
    Jaz sem Rebeka iz Ljubljane in želim samo izraziti globoko zahvalo Cooprative Rosselli za njihovo iskrenost, odprtost, preglednost, resnicoljubnost, ljubezen in podporo med in po tem, ko so od njih dobili posojila. Precej sem bil v rokah teh prevarantov in čas mi ne bo dovolil, da bi povedal vse, kar sem v zadnjih nekaj mesecih šel po spletu pri gostu ali dobil posojila, da bi se tukaj domoval v slovenščini, ampak Bog mi je odgovoril molitve s podporo in ljubezni gospe Rosselle Riccardo, ki me je sprejela in razumela z menoj kljub mojemu prvotnemu dvomu in nezaupljivosti ter s svojim dobrim srcem in ljubeznijo, zdaj sem lastnica doma prek svojih 2-odstotnih posojilnih skladov in sem se zaobljubila širite to novico in tudi svetu sporočite, da je še vedno pristnih in nekaj dobrih spletnih posojilnic, ki lahko pomagajo in oživijo suho kost, kot sem bila prej. Ne poslušajte in preberite tega pričevanja, ker je to resnična izkušnja, ki spreminja življenje, in vsakdo, ki potrebuje to vrsto obračanja, ne sme oklevati ali dvomiti v to, ker sem dokazal in prisegam na nebesa, da je ta zgodba resnična in tudi zgodba moje izkušnje z njimi. Oglejte si jih po e-pošti, če potrebujete finančna sredstva! email: rossellacooperative@hotmail.com, ali pa jo lahko pokličete prek njenega e-poštnega naslova: rossellacooperative@hotmail.com za hiter klic klepeta ali whatsapp / +35677926593

    Hvala
    Rebeka

    OdgovoriIzbriši
  12. Moje ime je Manon Jeanne Clémence in sem iz Antwerpna v Belgiji. Pravkar sem prejel posojilo od posojilne družbe mr peter in slišal sem za to podjetje in mislil sem, da je lažno podjetje, zdaj pa sem tako vesel, da mi je to podjetje pomagalo in 100% to podjetje je resnično, tako da vsak, ki potrebuje posojilo, je to pravo podjetje, od zdaj naprej sem zaprosil za posojilo za svoje podjetje v višini 250.000,00 EUR in to podjetje mi je brez odlašanja pomagalo, tako sem vesel, da pričam o tem podjetju, ker sem videl drugi ljudje to počnejo in vesel sem, da sem eden od ljudi, ki pričajo o tem, kako mi je to podjetje pomagalo, tako da je vsak, če potrebujete pravo posojilo, vaš pomočnik tukaj. njihovi kontaktni podatki so patriciakingsman.peterhelps01@outlook.com

    OdgovoriIzbriši
  13. I am happy today, thanks Lapo Micro Finance for giving me a loan. I was deceived several times trying to get a loan until I came across Lapo Micro Finance who provided me with a loan worth $ 23,000 to care for my sick child. If you need a real lender today contact Lapo .Contact email: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdgovoriIzbriši
  14. Investing with Wilsontrades has been the greatest thing that ever happened to me, I so much appreciate him for his good work over investors for granting us the opportunity to earn income weekly through their Investment platform I invested 1500 Euros about 7 days ago i just received 15,350.00 Euros profit, If you want to start making profit on cryptocurrencies investment today wilsontrades is all you need

    Contact on
    email: wilsontradeszone@gmail.com
    Whats-app: +27633586789

    OdgovoriIzbriši
  15. Jaz sem Abbas in sem iz Alžirije. Iskal sem spletno posojilo in bil sem zelo prestrašen, ker še nikoli nisem zaprosil za posojilo, zato sem zelo dobro iskal in iskal pravo podjetje. Našel sem podjetje, imenovano posojilne kreditne institucije. Pogledal sem in videl, kaj so ljudje rekli o tem podjetje je bilo res. Odločil sem se, da zaprosim za posojilo pri podjetju in potreboval sem posojilo v višini 16.000 dolarjev za ustanovitev podjetja, ko sem zaprosil, so mi povedali vse, kar moram narediti sam, in mi zagotovili, da bom v enem tednu Bodite s posojilom. Rekel sem, da je v redu, in čakal sem natanko en teden, da sem dobil posojilo od tega podjetja, ko to pišem zdaj, še nikoli nisem bil prevaran in to podjetje je odlično. Slišal sem, da ljudje govorijo o prevarah, vendar še nikoli nisem bil prevarant in hvala Bogu za to. Torej vsi, če potrebujete pravo posojilo, je to pravo podjetje, za katerega lahko zaprosite. Pomagalo vam bo in takrat, ko vam bodo povedali, boste prejeli posojilo, kar je natančen čas, ko boste prejeli posojilo. Samo to sporočilo moram napisati vsem, da se ne boste navadili prositi za posojilo pri napačnem podjetju, če potrebujete pravo posojilo, kontaktirajte podjetje in zadovoljni boste. Njihov e-poštni naslov je ( loancreditinstitutions00@gmail.com ) pošljite jim sporočilo na WhatsApp: +393512114999

    OdgovoriIzbriši
  16. Moje ime je Mark, prihajam iz Slovenije. Vsem želim povedati, če potrebujete pravo posojilo. posojilo Credit Institutions je pravo podjetje za prijavo, saj sem nekaj dni potreboval denar in sem iskal posojilo na spletu. Videl sem podjetje in zaprosil sem za to. Moje podjetje me je 2-krat ogoljufalo za denar. Bil sem tako žalosten, ker Za to sem potreboval denar. Odločil sem se, da poiščem drugo podjetje in zaprosil sem pri drugem podjetju, ki mi je isto podjetje tudi reklo, naj položim denar, kar sem tudi storil, in nikoli nisem dobil posojila. Bilo mi je všeč, kaj se mi dogaja, ker potrebujem nujno denar za nakup hiše, ker če ne pridem kmalu domov, bo moj najemodajalec mene in mojo družino pregnal stran od njegove hiše, zato sem moral dobiti svojo hišo. Ko sem znova iskal, sem videl to podjetje Posojilne kreditne institucije. Videl sem, da je veliko ljudi pričalo o tem podjetju, da je podjetje res odlično, zato sem se sprva bal prijaviti, ker sem dvakrat goljufal, zato sem si rekel, naj poskusim in vidim če je bilo to podjetje resnično, sem se prijavil. Ko sem zaprosil, so mi povedali vse, kar moram storiti, še vedno sem bil prestrašen, vendar sem jim zaupal in zagotovili so mi, da bom v 5 dneh dobil posojilo. Od svoje banke sem prejel obvestilo, da je na mojem bančnem računu znesek 110.000 evrov in bil sem zelo vesel. To sporočilo pišem na spletu, zdaj pa je to podjetje pomagalo tudi dvema mojima bratoma, tako da vsakemu posebej, če potrebujete pravo posojilo. posojilne kreditne institucije je pravo podjetje, pri katerem lahko zaprosite. stopite v stik z njimi samo po e-pošti ali prek e-pošte: ( loancreditinstitutions00@gmail.com ) pošljite jim sporočilo na WhatsApp: +393512114999

    OdgovoriIzbriši
  17. Pozdravljeni vsi, moje ime je Dawoud Owen, iz Londona, glavnega mesta Anglije, danes sem tako srečen. Prejel sem posojilo od posojilnih kreditnih institucij, ko je izgubljeno vse moje upanje, da ne morem več dobiti posojila, ker me goljufajo številni posojilodajalci, vendar se le spodbujam in naredim pogumen korak ter se prijavim pri tem posojilodajalcu, vendar z veseljem povem danes, ko sem pravkar prejel svoje posojilo v višini 9.000,00 funtov in vam bom svetoval vsem, ki potrebujete posojilo, ga kontaktirajte na njegov e-poštni naslov: loancreditinstitutions00@gmail.com. ali WhatsApp: +393512114999 in pridobite posojilo še danes. Lep dan vam želim

    OdgovoriIzbriši
  18. Lep pozdrav vsem. Moje ime je Maryam Ali iz Maroka. Vendar živim v Ljubljani, glavnem mestu Slovenije, videla sem komentarje ljudi, ki so že najeli posojilo pri kreditnih institucijah; In potem sem se odločil, da se prijavim pri njih in že po nekaj dneh sem potrdil svoj račun 70.000 evrov na svojem računu, ki sem ga zahteval. To je res odlična novica. Vsakemu, ki potrebuje posojilo, priporočam, naj pošlje e-pošto na {loancreditinstitutions00@gmail.com} ali njegovemu agentu WhatsApp: +393512114999 Vesel sem, da sem dobil posojilo

    OdgovoriIzbriši
  19. Moje ime je Eufemija Doroteja. Bog me je blagoslovil s tremi otroki in ljubečim možem. Obljubljam, da bom delila to pričevanje, ker je Bog dober v mojem življenju. Pred 4 meseci sem obupno potrebovala denar, dokler nisem pomislila na posojilo, nato pa sem naletela na narobe roke, ki so trdile, da so posojilodajalci, ne da bi vedele, da gre za prevaro. Od mene je pobral 1860 evrov in mi ni hotel poslati e-pošte. Od takrat sem bil zmeden, vendar me je Bog prišel rešit enega od vernikov. V nedeljo sem šel v cerkev po bogoslužju. Zamisel delim s članom Christians in ona me predstavi posojilna agencija, imenovana posojilne kreditne institucije, je povedala, da je agencija zagotovila znesek 90.000 evrov. Zbral sem e-poštni naslov posojilne agencije in jim v ponedeljek zjutraj poslal e-pošto, v kateri sem povedal pravila in predpise, in sledil sem jim. Po obdelavi dokumentov so mi dali posojilo v višini 120.000 evrov. Vsakdo ga lahko kontaktira preko e-pošte: loancreditinstitutions00@gmail.com ali številke WhatsApp: +393512114999

    OdgovoriIzbriši
  20. Moje ime je Nicolás Miltiades iz Slovenije. Rad bi se zahvalil posojilno-kreditnim institucijam, ki so mi pomagale dobiti posojilo. Zadnje tri mesece sem iskal posojilo za poravnavo svojih dolgov, vsi so me poskušali preslepiti, dokler nisem končno srečal posojilno-kreditnih ustanov. lahko so mi dali posojilo v višini 110.000 evrov. ti lahko tudi pomagajo. pomagali so tudi nekaterim drugim mojim kolegom. Če potrebujete kakršno koli finančno pomoč, se obrnite na njegovo podjetje po e-pošti (loancreditinstitutions00@gmail.com) Številka WhatsApp: +393512114999 Verjamem, da vam lahko pomagajo.

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdravljeni in dobrodošli v TRUST FUND FINANCE GROUP, INC.

    V TRUST FUND FINANCE GROUP nudimo vse vrste posojilnih storitev:

    Ali nujno potrebujete finančno okrepitev? Potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da kontaktirate moje podjetje po e-pošti: tffinance@aol.com | ali pošljite besedilo/ prek: +447477169213 in imejte posojilo na svojem računu v 24 urah, ker nudimo odlične posojilne storitve po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojilnih storitev (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), nudimo tako dolgoročna kot kratkoročna posojila, prav tako pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov/Ameriških dolarjev in dajemo posojila po nizki ceni obrestno mero 2% letno. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih produktov.

    Zavedam se dejstva, da je pridobitev zakonitega posojila vedno predstavljala velik problem. Za posameznike, ki imajo finančne težave in potrebujejo rešitev zanje, veliko ljudi tako težko dobi lastniško posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah zaradi visoka obrestna mera, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizka kreditna ocena ali kakršni koli drugi razlogi

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov banke. Naša storitev je na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu - lahko dobite posojilo in opravite svoje transakcije kadarkoli in kjer koli to potrebujete

    Ponujamo 24-urne storitve posojil svetovnega razreda. Za povpraševanje/vprašanja? - Pošlji e-pošto na | tffinance@aol.com | ali pošljite besedilo prek: +447477169213 in takoj prejmite odgovor

    Vaši družini, prijateljem in sodelavcem ni treba vedeti, da vam primanjkuje denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!!
    Lep pozdrav,
    POSOJILNIK,
    Gospa Patricia Daniels
    e-pošta: tffinance@aol.com
    tel/WhatsApp: +447477169213
    US FINANCE INCORPORATED.

    OdgovoriIzbriši
  22. Ali potrebujete posojilo? Če je odgovor pritrdilen, napišite e-pošto na: dakany.endre@gmail.com

    Ali potrebujete nujno posojilo? Ponujamo 2-odstotna posojila, konsolidacijo dolga, poslovna posojila, osebna posojila, avtomobilska posojila, hotelska posojila, študentska posojila, osebna posojila, posojila za refinanciranje stanovanj in več informacij. E-pošta: (dakany.endre@gmail.com)

    Nujna posojilna ponudba.

    OdgovoriIzbriši
  23. Moje pričevanje Pozdravljeni vsi
    Tukaj sem, da pričam, kako sem dobil posojilo od posojilnih kreditnih ustanov, potem ko sem večkrat zaprosil za različne posojilodajalce, ki so obljubili pomoč, a mi posojila nikoli niso dali. Dokler me moj prijatelj ni predstavil posojilnim kreditnim institucijam in mi obljubil, da mi bo pomagal, in dejansko so storili, kot so obljubili, brez kakršnega koli odlašanja. Nikoli si nisem mislil, da še obstajajo zanesljivi posojilodajalci, dokler nisem srečal posojilno-kreditnih ustanov, ki so res pomagale pri posojilu v višini 13.000 evrov in spremenile moje prepričanje. Ne vem, ali na kakršen koli način potrebujete resnično in nujno posojilo. Obrnite se na posojilne kreditne institucije po e-pošti: loancreditinstitutions00@yahoo.com
    Whatsapp številka: +393512640785 ali: +393509313766
    ali :+393512114999.
    Elektronski naslov: loancreditinstitutions00@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  24. Ali potrebujete nujno posojilo za poplačilo dolgov ali kapitalsko posojilo za spremembo poslovanja? So vas banke in druge finančne institucije zavrnile? Ali potrebujete konsolidacijo posojila ali hipoteko? Ne iščite več, saj smo tukaj, da pustimo vse vaše finančne težave za vami. Pišite nam po e-pošti: (richardcosmos5@gmail.com) Zainteresiranim strankam ponujamo posojila z ugodno obrestno mero 2%. Raven je od 2.000 do 100.000.000,00 evrov

    Nujna posojilna ponudba.

    OdgovoriIzbriši